Én már eszegetem, most van a szezonja |
Németh F. |
2013.06.12. 07:41 |
A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban igen gazdag növény, különösen Alfa-Liposavban, amely vízben és zsírban is oldódó antioxidáns, ezért könnyen bejut a sejtekbe, ahol hatékonyan leköti az ott lévő szabad gyököket. Egy csésze porcsin levél elfogyasztásával 3-400 mg ALA kerül a szervezetünkbe.
Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutation tartalmának köszönhetően immunerősítő hatást fejt ki. Antioxidáns tartalmánál fogva, lassítja az öregedés folyamatát.
|
 |
Ősszel is egészségesen |
Halász Edit |
2011.11.10. 08:44 |
A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű "tekvica" vagy "tykev" névből származik. Terjedelmes, hengeres szárai több méteresre is megnőnek, hatalmas, márványozott, durva szőrös levelei vannak.
Héja szürke vagy ezüstfehér. A kabaktermés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, körülbelül öt cm vastag, a magja fehér vagy szürke. A magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz, a 30-38 százalékot is eléri.
|
 |
Kiskertből egészség: szőlő |
Halász Edit |
2011.08.23. 11:45 |
Nagy sajnálatomra lassan véget ér a nyár és ezzel együtt a dinnye szezon is. Persze nem adom fel, próbálkozom, de sajnos már nem az igazi ilyenkor augusztus végén!
De aggodalmora semmi ok, hiszen csodálatos éghajlatunknak köszönhetően még nem fogytunk ki a gyümölcsökből. Elérkezett a szőlő ideje, hogy miért is érdemes fogyasztani?
|
 |
Kiskertből egészség: cukkini |
Halász Edit |
2011.06.15. 12:41 |
A piacokon, zöldségboltokban már megtalálhatók a hazai kertekből érkező csodálatos színű cukkinik.
Számtalan módon elkészíthető akár édesen, sósan, főételként, vagy akár köretként. A manapság egyre elterjedtebb csoport- a nyers evők körében igen közkedvelt zöldség semleges íze és alacsony kalóriája miatt.
|
 |
Egyél pirosat! |
Németh F. |
2011.06.07. 07:38 |
Végre szabadon válogathatsz a szebbnél szebb gyümölcsök közül a piacokon és az árusoknál, ezért gyorsan tedd félre a befőtteket az éretlenül szedett, mesterséges gázokkal érlelt banánt és a mirelit árut! A kora nyári gyümölcsök jótékony hatást gyakorolnak a közérzetünkre és a szépségünkre egyaránt. Az eper, a málna, a cseresznye segítségével leadhatunk néhány plusz kilót, felkészíthetjük bőrünket a napozásra, és nem utolsósorban, elűzhetjük a stresszt. A piros gyümölcsök gazdagok vitaminokban, bioflavonoidokban is, ezért fontos szerepet töltenek be a rákmegelőzésben, fiatalságunk megőrzésében.
|
 |
Rágcsáljunk! |
Halász Edit |
2011.05.04. 08:51 |
Pénteki vásárlásaim rendszeres részévé vált -a hétvégi meccsekre felkészülvén- a szotyi vásárlás. Családom férfi tagjai(khm. és nő tagjai is) előszeretettel rágcsálják a meccsek izgalmát enyhítendő a finom napraforgó magot.
Gondoltam utána nézek az élettani hatásainak és arra jutottam, hogy nem szakítom meg a menetrendszerinti pénteki vásárlásimat holmi újításokkal
|
 |
Kiskertből egészség |
Halász Edit |
2011.04.27. 09:38 |
Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk a retek szezon a gyermekeim egyik kedvenc reggeli elfoglaltságát hozza magával. Szinte veszekedés folyik, hogy ki hozza be a kertből a reggelihez szükséges mennyiségű csodálatos kis piros zöldségeket. Nehéz rábeszélni őket bármilyen kerti munkára, de a retek szedés ez alól kivétel.
És most itt van ismét!
De lássuk, mit is tud a retek azon kívül, hogy korán juthatunk friss táplálékhoz akár egy "zsebkendőnyi" kiskertből is.
|
 |
Mi jó, a BIO? |
Halász Edit |
2011.04.20. 09:31 |
Amikor elkezdtem utána olvasni a témának, az jutott eszembe, hogy ez a bio- nem bio téma kicsit hasonlít arra a bizonyos áruházlánc és a magyar termékek témájára.
Holnap lesz a föld napja, a téma közvetve a föld érdekeit is előtérbe helyezi, amely közvetlenül hat életünk és unokáink életének minőségére is.
Sajnos rendszeresen találkozhatunk hasonló "átverésekkel". Ha nem vagyunk elég szemfülesek, kitartók, akkor bizony elveszhetünk a feliratok útvesztőiben. Amennyiben viszont részünkké tesszük a figyelmet és a folytonos éberséget(ami a vásárolt élelmiszereket illeti), akkor azt fogjuk észre venni, hogy már másként élünk, másként gondolkodunk.
A cikk azt is megmutatja, hogy nem csak kis hazánkban kell résen lennünk, hogy mit vásárolunk, hanem bizony ez egy világ méretű probléma.
Az élelmiszer címkéjén elég feltüntetni azt a szót, hogy „bio”, és az emberek máris azt hiszik, hogy egészségesebb és finomabb, derült ki egy új tanulmányból.
|
 |
Ugye nem kell bemutatni? |
Németh F. |
2011.03.29. 06:35 |
A sóska a keserűfűfélék családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Levelei vastagok, nyíl alakúak, szélük ép, az alsók hosszú, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Ázsiában is.
|
 |
Itt van a kertemben |
Németh F. |
2011.03.28. 10:48 |
A hagyományos természet-gyógyászatban fontos helyet foglalt el a rég kipróbált tavaszi kúra. Az elmélkedés, a nyugalom téli időszaka után, a tavasz beköszöntével a testet is fel kellett készíteni az aktívabb, serényebb évszakra, hiszen a test vegetatív rendszere érzékenyen reagál az időjárás és az évszakok változására. A gyógynövényekkel kiegészített tisztítókúrák ma ismét korszerűnek számítanak. Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is számíthatunk a vértisztító növényekre, melyek között kiemelt helyet foglal el a nagylevelű csalán.
|
 |
|