Ugye nem kell bemutatni?
Németh F. 2011.03.29. 06:35
A sóska a keserűfűfélék családjába tartozó, évelő, lágyszárú növény. Levelei vastagok, nyíl alakúak, szélük ép, az alsók hosszú, a felsők rövid nyelűek vagy nyél nélküliek. A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav tartalmának köszönheti Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Ázsiában is.
Miért jó?
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon. A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik.
Hogyan fogyasszuk?
Én egyszerűen csak szedek 8 – 10 levelet, megmosom, elrágcsálom, de salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz. Sok háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával, tejföllel ízesítik. Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan eláll.
Néhány recept:
http://www.nosalty.hu/soska_alapanyag_732
http://receptgyar.hu/soska
http://www.tutireceptek.hu/soska-fozelek-ahogy-nagymamam-keszitette
http://www.jorecept.hu/levesek-es-fozelekek/fzelekek/114-soska-fzelek.html
Ha ez kevés:
http://www.google.hu/#sclient=psy&hl=hu&q=s%C3%B3ska+receptek&aq=1&aqi=g5&aql=t&oq=&pbx=1&fp=dd600de37c22b10
Tippek - tanácsok
Aki konyhakertjében sóskát szeretne, az egyrészt vetheti, másrészt tőosztással szaporíthatja. A vetés ajánlott sortávolsága 30-40 cm. Tőosztás esetén egy tő 3-5 részre szedhető szét. Erős gyökérzete jól hasznosítja a talajnedvességet, de ha öntözik, akkor még gyorsabban fejlődik. Szerencsére nem sok kártevője van, leginkább a földibolha szokott kárt tenni benne. A friss sóska hűtőszekrényben néhány napig minőségkárosodás nélkül eltartható. Szedését akkor érdemes kezdeni, amikor a lomblevelei a teljes nagyságot elérték, megvastagodtak. A betakarítás alkalmával ügyelni kell arra, hogy a fiatal leveleket ne sértsük meg, mert azzal a későbbi termést csökkenthetjük. A hűvösebb, esős időben gyűjtött sóska íze enyhébb, mint a hosszú száraz időszakban fejlődőé.
|