Csodálatos hibiszkusz
HalászEdit 2012.10.20. 09:08
Elkezdődött a tea szezon. Jól esik a hűvös estéken elkortyolgatni valami finom, meleg teát. Mindenkinek van kedvence, vagy valamilyen csodaszere bizonyos betegségek megelőzésére, kezelésére. Hihetetlen választékkal várnak az áruházak és boltok a különféle teákkal és teakeverékekkel. Érdemes kísérletezni gyógynövényekkel is. Némelyik nem csak nagyon finom, hanem a gyógyhatása is számottevő.
A hibiszkusz virág kellemes, savanykás, frissítő tea- akár magában, akár teakeverékként fogyasztva. És még mannyi mindent tud...
A hibiszkusz tea ivásával jelentősen csökkenthet a vérnyomás, valamint az érrendszeri és a vese megbetegedésének kockázatát is csökkenti, jelentik egy új kutatás eredményeképp.
A magas vérnyomás olyan veszélyes egészségügyi körülmény, amely megtriplázza a szívroham kockázatát, illetve 60%-kal növeli a sztrók kialakulásának veszélyét. Ez a betegség nagyon gyakori a fejlett országokban. Az Egyesült Királyságban például minden harmadik ember szenved a magas vérnyomástól.
Diane Mackay kutató és kollégái 65, 30 és 70 év közötti, magas vérnyomással küzdő személyt vizsgáltak. A résztvevők egy csoportja hat héten keresztül, naponta háromszor fogyasztott hibiszkusz teát, míg a kontrollcsoport tagjai ugyanilyen mennyiségű placebót kaptak hibiszkusz tea helyett. A kutatás végén a hibiszkusz-csoport tagjainak vérnyomása átlagosan 7,2%-kal csökkent, szemben a placebót ivókéval, akiknek vérnyomása átlagosan 1,3%-kal lett alacsonyabb. A hibiszkuszt fogyasztók között volt néhány olyan páciens, akinek a vérnyomása 13,2%-kal volt alacsonyabb a kúra végén!
Jelenleg a hibiszkusz a legígéretesebb gyógynövény a vérnyomás csökkentésére - mondja Andrew Weill, egy alternatív gyógymódokkal foglalkozó kutató. – A vizsgálatok kimutatták, hogy napi két csésze hibiszkusz tea fogyasztása egy hónapon keresztül akár 12%-kal is csökkentheti a magas vérnyomást. Ez megegyezik a szokványos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásával.
A kutatók nem tudják még pontosan, hogy a hibiszkusz mely összetevőjének köszönhető ez a védelmi hatás, de eddig is ismert tény volt, hogy a hibiszkusz virágában megtalálható az anthocyanins nevű anyag, ami szerepet játszik az érfalak karbantartásában, és erősíti a a sejtek és szövetek felépítésében fontos fehérjekollagént.
A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabadgyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait.
|