Étkezés : Az a csodálatos szőlőmag olaj! |
Az a csodálatos szőlőmag olaj!
Halász Edit 2011.03.12. 08:38
Az íze semleges, és bizony nem árt, ha a salátákra a jól megszokott oliva olaj helyett időnként valami mást is használok. A szőlőmagolaj azon kívül, hogy változatossá teszi az ételeimet, annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy megérdemel egy bejegyzést!
Olvassátok el, és vegyétek, használjátok!
A szőlőmagból préselt olajat tartják az egyik legértékesebb olajnak. Már ha abba belegondolunk, hogy a szőlőszem közepén, a roppanós gyümölcshús közepén megbúvó – jó esetben aprócska – mag védve van a permetezőszerek káros hatásaitól, máris elhisszük, hogy itt valami nagyon egészséges dologról van szó. Természetesen a nagy reform- és wellness láz a szőlőmagot sem kímélte meg attól, hogy a kutatók, tudósok, gyógyszerészek, vagy egészségguruk ne vizsgálják meg behatóbban, de érdemes tudni, hogy a szőlőmag olaját már a luxusolaj mítosz előtt évszázadokkal ismerték és használták Európa szőlőtermesztő országaiban. I. Miksa magyar király (később II. Miksa néven német császár) állítólag olyan értékesnek tartotta, hogy előállítása 1596-ig császári monopólium volt. A világháborúk alatt élte második reneszánszát, de akkoriban nem sejtették, hogy a hidegen préselt olaj értékesebb, mint az olívaolaj. Nemcsak azért, mert élettani szerepe nagyobb, hanem azért is, mert az előállítása viszonylag körülményes. Egy aprócska szőlőmag olajtartalma nagyon alacsony, mindössze 5-20 százalék közötti.
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.
Magas az E vitamin tartalma (8-10 mg/100g, ami más olajféléknél magasabb). Az antioxidáns (szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E vitaminnak.
Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, növeli a "jó" HDL és csökkenti a "rossz" LDL szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürke hályog kialakulását. Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét. A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti. Agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Az öregedési folyamatokat lassítja.
Hatékony kozmetikai szer: a bőr simaságát, rugalmasságát biztosítja, megelőzi korai öregedését, képes a kollagén szöveteket regenerálni, növekedésüket stimulálni, a petyhüdt bőr állapotát javítani. A bőrbe könnyen és gyorsan felszívódik, különösen alkalmas száraz, érett bőr ápolására.
Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.
Külsőleg-belsőleg egyaránt alkalmazható.
Belsőleg fogyasztva az ajánlott napi fogyasztás, egy teás vagy egy evőkanállal, de akár hidegkonyhai ételek készítéséhez és főzéshez is alkalmazható!Ez utóbbi azért is ajánlatos, mert ízét például 200 fokos hőmérsékletig megtartja anélkül, hogy megzavarná a vele készült ételek ízét. Füstpontja 250 fok körül van, ami az egyik legmagasabb, így a magasabb hőmérsékleten sütött ételeknél sem keletkezik káros égéstermék. Ráadásul sokkal kevesebbet kell belőle használni, mint más olajokból, így kompenzálhatjuk azt az összeget, amit amúgy a kasszánál hagyunk.
Külsőleg alkalmazva heti 1-2 alkalommal arcra - dekoltázsra használjuk, majd 20 perc múlva mossuk le. A szőlőmag-olajos masszázzsal rendkívüli eredmények érhetők el. A hajtöveken alkalmazva regenerálja a hajhagymákat.
|