Terítéken a tojás
Halász Edit 2011.02.24. 06:36
Kevesen tudják, hogy a tojás tartalmazza az anyatejet követően a legteljesebb, elsőrendű, mással nem pótolható fehérjét, ideális arányú zsírjai, ásványi anyagai és vitaminjai nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Ám az 1980.-as években száműzették velünk étlapunkról, így most is sokan bizonytalanul közelítünk felé.
A tojás rehabilitációja
Az eltiltás oka a koleszterin tartalma volt. Ugyan is a tojás sárgája 190mg koleszterint tartalmaz. Szerencsére azóta rengeteg vizsgálat és tanulmány bebizonyította, hogy bár a tojás koleszterin tartalma „extrém-magas”, mégsem befolyásolja a szervezet koleszterin szintjét, mert a hasznosulás nem függ össze a bevitt mennyiséggel, mivel a többletet a szervezet nem hasznosítja, hanem kiüríti.
.
Mi van a héjon belül?
Az átlagban 55-60 g-os tojás ehető tartalma nagyjából 50 g, ennek 2/3-a a fehérje, 1/3-a a sárgája. A tojás teljes értékű fehérjéket tartalmaz, közöttük 18-féle esszenciális (az emberi szervezet számára létfontosságú) aminosav található. Zsírtartalma a sárgájában van (6 g), ennek 1/3-a telített, 2/3-a telítetlen zsírsavból áll. A zsírban oldódó vitaminok közül gazdag D-vitaminban, emellett A- és E-vitamint tartalmaz. A vízben oldódó vitaminok közül figyelemre méltó a B2-, B12-vitamin, folsav és pantoténsav. Az ásványi anyagok közül a foszfor, a vas, a jód, a cink mennyisége jelentős.
A tojásból percek alatt finom, meleg ételt varázsolhatunk az asztalra. Készülhet belőle lágy-, kemény-, buggyantott tojás. Süthetünk belőle omlettet, rántottát, tükörtojást. Meg bolondíthatjuk hagymával, paprikával, szalonnával, sajttal. Képzeletünk csupán az, ami határt szabhat az ízek kavalkádjának. Süteményeink elmaradhatatlan összetevője, mint a tészta, vagy a krémek összetevője.
Tudtad?
- A keményre főtt tyúktojás héját porrá törve, napi egy kávés kanállal elfogyasztva, kopásnak indult porcainkat renoválhatjuk meg. Nagyanyáink a várandós kismamáknak kalciumforrásként és csonterősítőként adták.
- Nemzetközi Tojásszövetség kezdeményezésére 1999 óta minden év októberének második péntekjén tartják a tojás világnapját.
|