Tavaszváró
Halász Edit 2011.02.03. 09:55
Február van. Bár még igencsak hideg az idő,mégis zsigereinkben már ott bizsereg a tavasz. Akár meddig is tart még a hideg, várjuk a napfényt, az újra éledő természet szépségét, derűjét. Télen kicsit elvonulunk a világtól, többet vagyunk a négy fal között, kevesebbet mozgunk és az étkezési szokások is kicsit mások, mint az év más időszakaiban. Pár hét csupán és sokunkon kitör a tavaszi fáradtság, aminek nagyban lehet oka a napsütéses órák számának csökkenése, a mozgás hiánya, a kevésbé vitamindús táplálkozás. Télire eltett gyümölcseink és zöldségeink sem tartalmaznak már annyi vitamint és ásványokat, mint mikor elraktároztuk őket. Bár az üzletek roskadásig telve kínálják szebbnél- szebb árujukat- lássuk be- ízük mégsem olyan, mint amit a saját kertünkben termelünk.
Van megoldás a fáradékonyság elkerülésére és a hasznos vitaminok pótlására ebben az időszakban is.
Csíráztatásra fel- lehetne a jelszónk.Bár kultúránkban nincs túl nagy hagyománya, de ez mégsem újkeletű hóbort csupán.
Az amerikába érkező hódítók tanulhatták el az indiánoktól, akik miután kifogytak a szárított hús készletekből,a még tomboló északi télben elővették apró magjaikat és kicsíráztatták. Ínséges időkben kevés, de nagyon hasznos táplálékkal vészelték át a telet.
Könnyen készíthetünk mi is ízletes, egészséges ételeket a csíra segítségével. Léteznek az e célra speciális csíráztató eszközök műanyagból, kerámiából, de megteszi egy befőttes üveg, némi géz az üveg szájára és már kezdhetjük is.
A magok megválasztása egyéni ízlés függő. Arra ügyeljünk, hogy ne csávázott, növénytermesztésre szánt magokat vásároljunk, hanem kimondottan csíráztatásra szánt magokat. Ma már bő választékkal állnak rendelkezésünkre az üzletek. Semleges ízű( és a legjobb válaszás kezdőknek) a lucerna mag. Könnyen csíráztatható, nincs vele sok probléma. A választást megkönnyítő: minden csírának a kifejlett növényre jellemző az íze. A retek és a zsázsa kissé csípős, pikáns. A brokkoli, lilakáposzta kellemes ízű. Akár egy fajta magon kísérletezünk, akár összekeverjük őket fontos a magok mérete. Minél kisebb, annál gyorsabban pattan ki a magból az egészséges kis növénykezdemény. A kicsi magokat(lucerna, zsázsa) elég pár órára beáztatni, mielőtt a csíráztató rácsra- gézre rakjuk.
A nagyobb magok több áztatást igényelnek, akár egy éjszakát, vagy napot. Mikor az áztatás hatására pár magocska kipattan, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sínen vagyunk. A magok méretétől függően 3-5 nap a csíráztatási idő. Ügyeljünk arra, hogy mindig nedvesen tartsuk a magokat, napjában legalább egyszer, gyenge vízsugár alatt mossuk át, a penészedés elkerülése végett. Az első két napban az sem árt, ha nem kapnak túl sok napfényt. Utána bátran rakhatjuk az ablakpárkányra újdonsült kertecskénk növekvő kincseit. Ha több a napfény, magasabb a C- vitamin tartalma.
A felhasználás lehetősége is csak fantáziánkon múlik. Szendvicsen és salátán kívűl a téli hideg esték illatozó színes krémleveseinek is kiváló kiegészítése és dísze lehet bármely csíráztatott növényke.
Egy- két dolog, amit a csírák tudnak:
Lucerna:
-Lugosít.
-Magas B-12, K- vitamin és mangán tartalom.
-Segít izületi gyulladásnál, fekélynél....
Mustár:
-Epe- és máj bántalmakra, emésztési panaszokra, bőrkiütésekre ajánlják.
-Oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést.
-Tisztítja a vért...
Retek:
-Természetes antibiotikum.
-Kiüríti a bélférgeket.
-Tisztítja a légzőszerveket, gyógyítja a homlok- orrmelléküreg gyulladást.
-Segíthet az epe- vesekövek eltávolításában...
Napraforgó:
-Magas a foszfor és kálcium és magnézium tartalma. Tartalmaz jódot.
-Fehérje tartalma 30%
-Tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása is van.
További hasznos információk: Csira csalogató, Parányi gyógyszertár
|