Újra tavasz...
Halász Edit 2012.03.04. 10:54

Hát ismét tavasz van, gondolom ez sem más mint az előzőek. Lassan lekerülnek az ápoló- eltakaró ruhadarabok és bizony szembesülünk azzal, hogy néhány kilóval többet nyomunk, mint az elmúlt évben.
Bevallom, lelkesen olvasgatom az életmód tanácsokat osztogató cikkeket, könyveket. Néha ugyan elcsodálkozom, hogy hogy tudnak ennyi mindent összehordani, de gyakran találkozom használható tanácsokkal is. A lényeg azt hiszem mégis az, hogy minél több nézőpontot ismerjünk, mert így bátran válogathatunk élet stílusunkhoz, időbeosztásunkhoz, alkatunkhoz és fizikai állapotunkhoz leginkább megfelelő életmódot.
A hangsúly egyértelműen az életmódon van, senki ne gondolkodjon egy-két hetes, vagy hónapos diétában, mert ha diéta véget ér, a kilók lassan (vagy gyorsan) visszajönnek.
Bátran kísérletezzünk! Ha találkozunk egy olyan életmód ajánlással, amely gyorsan és sok kilótól való szabadulást ígér, akkor kérdezzük ,meg magunktól, hogy képesek lennénk-e arra, hogy elvei alapján éljük le további életünket. Ha igen, akkor vágjunk bele, veszíteni csak a kilókat veszíthetjük.
Segítségként hoztam egy "új" módszert, ha tetszik, ki is próbálhatjuk.
A módszer lényege a tudatosság: az ízek és az étel állagának minden érzékszervvel történő megtapasztalása, maximális élvezete csendben, relaxált állapotban. Aki így étkezik, nem fog hatalmas adagokat magába tömni!
A módszer kipróbálása egyszerű: tegyünk egy villányi ételt a szánkba. mindegy, milyen étel, de jó, ha olyasmi, amit kedvelünk. Ezután tegyük le a villát! Figyelmünket fordítsuk a szánkban lévő falatra: rágjuk meg alaposan, merüljünk bele az étel állagába, íz világába és összetevőinek harmóniájába.
Kapcsoljuk ki a tévét, távolodjunk el a számítógéptől, maradjunk csendben. Koncentráljunk csak az étel megtapasztalására, és élvezzük ki minden morzsáját. Legyen az étkezés meditáció, épp úgy, mint ahogy meditáció lehet a légzés, a séta, a tánc vagy egy vonatból elsuhanó táj figyelése.
Ilyenkor a tudatalattiból kérdések törhetnek elő: szükségem van most erre az ételre? Nem csak boldogtalanságból, unalomból vagy idegességből eszem? A tudatos étkezés a keleti kultúrákban gyökeredzik: mind a jóga, mind a buddhista tanítások nagy hangsúlyt fektetnek az étel megtapasztalására. A tanítvány három szem mazsolát vagy három gerezd mandarint kap mesterétől. Feladata, hogy töltsön el 10-20 percet az étellel, tudjon meg mindent, amit az érzékszervek útján megtapasztalható: nézze, szagolja, tapintsa, elmélkedjen felette, és lassan, alaposan rágja meg.
A módszer nem tilt egyetlen ételt sem., csak azt kéri követőitől, hogy intenzívebben tapasztaljanak meg mindent, amit elfogyasztanak, így kritikusabbá válnak az étkezés terén.
Már számos táplálkozás tudományi intézet foglalkozik az étkezés pszichés faktoraival, ajánlásaikban arra bíztatják a köz étkeztetésben érintetteket, és a vállalatokat, hogy teremtsenek alkalmat az érdeklődőknek, hogy kipróbálhassák az új étkezési stílust.
A Google központjában szeptemberben vezették be a havi egy tudatos étkezést, és már első alkalommal több száz alkalmazott vállalkozott az egy órás csendes szeánszra. Azt tapasztalják, hogy az egy óra meditációs étkezés után a munka is jobban megy.
A tudatos étkezés bár nem tűnik bonyolultnak, mégis igazi kihívás, mivel megszoktuk, hogy- mint mindennel- az evéssel is gyorsan akarunk végezni. Ez viszont éppen a lelassulásról szól, ami sokaknak nem megy könnyen. Rendszeres gyakorlással megtapasztalható, hogy hamarabb jóllakunk, kisebb mennyiségekkel is beérjük.
Akinek kevés az ideje, próbálja ki heti egy étkezésnél, vagy legyen naponta csak egyetlen apró dolog- egy desszert, három korty tea-, amelyet tudatosan és csendben fogyaszt el.
Gyerekes családban persze nehezen megvalósítható egy teljes étkezést csendben tölteni, kezdetnek tehát néhány perc is elég.
Evés közben figyeljünk, ne telefonáljunk, tévézzünk és számítógépezzünk. párhuzamosan.( Sokaknak már ez is nehézséget fog okozni.)
Rágjunk lassan! Ha valaki megszokta, hogy már 2-3 rágás után lenyeli az ételt, nem könnyű ezután hosszan, lassan rágni, de érdemes kipróbálni, hiszen új ízek tárulhatnak fel. Az ajánlások szerint 25-30- szor érdemes megrágni minden falatot.
Ha van rá lehetőségünk, veteményezzünk, főzzünk! Az, hogy az ember tudja, milyen alapanyagokból dolgozott, illetve mi kerül az asztalra, szintén erősíti az étkezéssel kapcsolatos tudatosságot.
Bár az előbbi cikkben bemutatott szemlélet nagyban más, mint amit megszoktunk és amit egy fogyókúrás ajánlásban keresnénk, de azt hiszem érdemes elgondolkodni rajta, hogy talán rohanó életmódunk rányomja bélyegét az egészségünkre és emberi kapcsolatainkra is. Nem csak az étkezés terén lenne szükségünk elmélyülésre, figyelemre, hanem életünk bármely területén.
Azt hiszem, ha többet nem is, de egy próbát mindenképpen megér!
(A cikket a Paramedica magazinban találtam, ők pedig az origo.hu-ról ollózták)
|